fbpx Skip to main content

Danny Elfman is een Amerikaanse filmcomponist, vooral bekend vanwege zijn vele en beroemde samenwerkingen met regisseur Tim Burton.

Elfman componeerde zijn eerste filmmuziek voor de debuutfilm van zijn broer, The Forbidden Zone uit 1980. De soundtrack van de film is de eerste langspeelplaat waarop de muziek van Oingo Boingo te horen is. Tim Burton, groot fan van Oingo Boingo, vroeg Elfman in 1985 de muziek te componeren voor zijn eerste grote film, Pee-wee’s Big Adventure. Na deze film volgde een vruchtbare samenwerking, waarbij Elfman de muziek zou componeren voor bijna alle Burton-films, waaronder Beetlejuice, Batman en Batman Returns, Edward Scissorhands, het door Burton geproduceerde The Nightmare Before Christmas, Big Fish en Charlie and the Chocolate Factory. In The Nightmare Before Christmas is Elfman ook te horen als de zangstem van Jack Skellington. Ook is hij te horen in Charlie and the Chocolate Factory; hij zong de liedjes in voor de Oempa-Loempa’s.

Behalve voor Tim Burton heeft hij ook de muziek gecomponeerd voor een grote verscheidenheid aan films en televisieseries, waaronder The Simpsons, Mission: Impossible, Black Beauty, Men in Black en Desperate Housewives. Ook werkt hij regelmatig samen met andere regisseurs, als Sam Raimi (o.a. Spider-Man trilogie) en Gus Van Sant (Good Will Hunting).

Elfman is viermaal genomineerd geweest voor een Oscar, tweemaal in 1998 (voor Good Will Hunting en Men in Black), eenmaal in 2004 (voor Big Fish) en eenmaal in 2008 (voor Milk). Hij won een Emmy Award voor het thema van de televisieserie Desperate Housewives en een Grammy Award voor zijn thema voor de Batman-film uit 1989.

Academy Awards (Oscars) Nominaties

1998 – Good Will Hunting (Best Original Score)
1998 – Men In Black (Best Original Score)
2004 – Big Fish (Best Original Score)
2009 – Milk (Best Original Score)

One Comment

Leave a Reply