fbpx Skip to main content

Elliot Goldenthal werd geboren in het New Yorkse stadsdeel Brooklyn. Hij was de jongste zoon van het gezin. Op jonge leeftijd ging Elliot naar de John Dewey High School in Brooklyn. Hij spitste zich er op allerlei muziekgenres toe. In de jaren zeventig trad hij met verschillende rockgroepjes op. Vervolgens ging hij muziek studeren aan de prestigieuze Manhattan School of Music. Hij kreeg les van componist John Corigliano, naar wie hij erg opkeek. In 1977 behaalde hij zijn bachelordiploma en in 1979 zijn masterdiploma.

Vanaf eind jaren zeventig begon Goldenthal filmsoundtracks te componeren. Eerst werkte hij aan enkele onbekende projecten mee, later werkte hij samen met enkele prominente regisseurs zoals Neil Jordan, Gus Van Sant, David Fincher en Michael Mann. In 1989 schreef Goldenthal de soundtrack voor de cultfilm Drugstore Cowboy van Van Sant. Enkele jaren later schreef hij de soundtrack van de scifi-film Alien³ (1992) van David Fincher. In 1994 componeerde hij de muziek van Interview with the Vampire: The Vampire Chronicles, een film van Neil Jordan met onder meer Tom Cruise en Brad Pitt, waarvoor hij in 1995 werd genomineerd voor een Academy Award. Dat jaar werkte hij ook voor de eerste keer samen met Michael Mann. Hij componeerde de soundtrack van Manns bekendste film, Heat.

Neil Jordan en Goldenthal werkten in 1996 nog een keer samen. Deze keer deed hij de soundtrack voor de biografische film Michael Collins. Het leverde zijn tweede nominatie voor een Oscar op. Pas in 2003, bij zijn derde nominatie, won Goldenthal de Oscar. Hij ontving het beeldje voor de muziek van de film Frida (2002). Voor die film, die geregisseerd werd door zijn partner Julie Taymor, won hij ook een Golden Globe.

Over zijn muziek voor Interview With The Vampire verteld Goldenthal een bijzonder verhaal. Hij schreef de muziek namelijk in zeer korte tijd.

Score the Podcast

De composer of the week wordt mede mogelijk gemaakt door Score: The Podcast. De enige podcast welke je meeneemt in de studios van Hollywood’s meest gerenommeerde componisten en muzikale verhalenvertellers. Luister naar Score: The Podcast via Apple Podcasts, Spotify of waar je het liefst naar jouw podcasts luistert.

One Comment

Leave a Reply