fbpx Skip to main content

Howard Shore is een Canadese componist. Hij studeerde aan het Berklee College of Music in Boston. Van 1969 tot 1972 trad hij op met een groep genaamd Lighthouse. Voor de televisieshow Saturday Night Live verzorgde hij eind jaren ’70 de muziek.

In die late 70’s ontdekte hij ook dat filmmuziek zijn ware passie was. Hij schreef de muziek voor enkele kleine films. Het was regisseur David Cronenberg die Shore zijn doorbraak gaf, met scores voor de films The Fly, Big en Naked Lunch. Zijn definitieve doorbraak beleefde hij in 1991 met zijn score voor The Silence Of The Lambs, waar hij zijn eerste BAFTA nominatie voor ontving. In de jaren ’90 volgende vele andere hitfilms, waaronder Mrs. Doubtfire, Philadelphia en Seven.

Maar de echte klapper kwam in 2001. In dat jaar kwam de eerste film van de Lord Of The Rings-trilogie uit; The Fellowship Of The Ring. De trilogie wordt nog steeds beschouwd als het magnum opus van Shore. De vele prachtige leit-motieven (of thema’s) die het complexe verhaal duiding geven en kracht bij zetten, het is Shore op zijn allerbest.

Voor de Lord Of The Rings films ontving Shore uiteindelijk drie Oscar nominaties, die hij alle drie wist te verzilveren. Namelijk Best Original Score voor The Fellowship Of The Ring en The Return Of The King, en Best Original Song voor Into The West uit The Return Of The King.

Academy Awards (Oscars) Nominaties

2002 – The Lord Of The Rings, The Fellowship Of The Ring (Best Original Score)
2004 – The Lord Of The Rings, The Return Of The King (Best Original Score)
2004 – Into The West (met Annie Lennox) uit The Lord Of The Rings, The Return Of The King (Best Original Song)
2012 – Hugo (Best Original Score)

One Comment

Leave a Reply