fbpx Skip to main content

James Newton Howard studeerde aan de University of Southern California en Santa Barbara’s Music Academy of the West en begon rockmuziek te spelen in de jaren zestig en zeventig. Midden jaren zeventig zocht Elton John contact met Newton Howard en werd hij de keyboardspeler van de bekende zanger. Daardoor kon hij andere contacten leggen met bijvoorbeeld Cher, Barbra Streisand en Randy Newman. Ook leerde James de popgroep Toto kennen. Verder dirigeerde en orkestreerde hij het London Symphony Orchestra.

Midden jaren tachtig begon Newton Howard met het schrijven van filmmuziek, nadat hij hier door dirigent Marty Paich op was gewezen. Hij begon zijn carrière met veel onbekende films, maar hierdoor leerde hij wel het vak van binnen en buiten kennen. Vandaag de dag heeft Newton Howard zeer grote scores op zijn naam staan en is hij zeven maal genomineerd voor een Academy Award. Zijn bekendste werken zijn de samenwerkingen met regisseur M Night Shyamalan, The Hunger Games trilogie, The Dark Knight trilogie met Hans Zimmer en recent zijn werk voor Fantastic Beasts en Jungle Cruise.

In zijn begin jaren heeft Newton Howard geleerd dat je twee dingen goed moet kunnen als filmcomponist: een goede demo schrijven & produceren, en durven herschrijven. Oftewel kill your darlings. Hou niet vast aan bepaalde stukken omdat jij ze zo mooi vind als het niet is wat de regisseur zoekt, maar durf het in zijn geheel in de prullenbak te gooien en opnieuw te beginnen.

Score the Podcast

De composer of the week wordt mede mogelijk gemaakt door Score: The Podcast. De enige podcast welke je meeneemt in de studios van Hollywood’s meest gerenommeerde componisten en muzikale verhalenvertellers. Luister naar Score: The Podcast via Apple Podcasts, Spotify of waar je het liefst naar jouw podcasts luistert.

Leave a Reply