fbpx Skip to main content

2020 was een bijzonder jaar voor filmmuziek. Veel films werden uitgesteld, veel scores niet opgenomen en veel componisten aan het werk via Zoom verbindingen. Desalniettemin hebben we vele mooie scores mogen verwelkomen dit jaar…

Ik zet mijn persoonlijke Top 10 voor je uiteen. Deel jouw Top 10 in de comments onderaan de pagina!

10

Emile Mosseri – Homecoming (Season 2)

Emile Mosseri is een jonge nieuwkomer die met Homecoming een fantastische score afleverde, waarmee hij zichzelf definitief op de kaart heeft gezet. Voor het tweede seizoen van de Prime Video serie had hij grote schoenen te vullen, want voor het eerste seizoen gebruikte de makers bestaande scores van o.a. Bernard Hermann. Ga er maar aan staan… Mosseri deed het en leverde topwerk af met een perfecte blend van klassiek en elektronisch.

9

Nicholas Britell – Succession (Season 2)

Nog zo’n componist die perfect de lijn bewandeld tussen klassiek en elektronisch. Als groot fan van Mozart, Bach maar vooral Hip Hop lukt het Britell om wederom een score af te leveren op zeer hoog niveau. Voor het thema nummer van de serie won hij eerder een Emmy, en het zou mij niks verbazen als hij met de score voor het tweede seizoen wederom hoge ogen gaat gooien in het komende awards seizoen.

8

Martin Phipps – The Crown (Season 4)

Ik kijk er elk jaar reikhalzend naar uit, het nieuwe seizoen van The Crown. Om meerdere redenen, het acteerwerk, het schrijfwerk, de fantastische sets en aankleding maar vooral vanwege de muziek natuurlijk. The Crown wisselt elke twee seizoenen van cast, maar ook van componist. Het eerste seizoen kwam uit de handen van Rupert Gregson-Williams, het tweede van Rupert Gregson-Williams en Lorne Balfe. Voor seizoen 3 én 4 mocht Martin Phipps zijn tanden zetten in de score en wauw! De ‘royalty’ spat er weer vanaf met veel koper, harp en oorstrelende melodieën.

7

Steven Price – A Life On Our Planet

Een documentaire welke dit jaar ongekend veel indruk heeft gemaakt op mij (en velen met mij) is het levensverhaal van David Attenborough, genaamd A Life On Our Planet. De docu laat zien hoe snel de natuur op onze planeet is veranderd de afgelopen decennia en wat er gebeurd als we niet snel iets doen. Price weet dit als geen ander te vertalen naar een magnifieke score welke evenveel indruk maakt als de documentaire.

6

Matthijs Kieboom – De Piraten van Hiernaast

Matthijs was in februari mijn allereerste live gast in de studio bij Movie Tunes. Hij vertelde toen dat hij op het punt stond naar Praag te vertrekken om de score voor de nieuwe Nederlandse film De Piraten van Hiernaast op te gaan nemen. Het was op het randje gelukt, want de week na zijn verblijf in Praag ging Europa in lockdown vanwege het corona virus. De premiere van de film werd uitgesteld tot de zomer maar werd uiteindelijk alsnog een ongekend groot succes. Matthijs weet met de muziek dat heerlijke piratensfeertje op te roepen. Fun fact: hij heeft zijn leerlingen (Matthijs geeft les aan het conservatorium in Enschede) nauw betrokken bij deze score.

Benieuwd naar de top 5?

Check dan snel de volgende pagina!

Pagina's: 1 2

2 Comments

Leave a Reply