fbpx Skip to main content

James Newton Howard studeerde aan de University of Southern California en Santa Barbara’s Music Academy of the West en begon rockmuziek te spelen in de jaren zestig en zeventig. Midden jaren zeventig zocht Elton John contact met Newton Howard en werd hij de keyboardspeler van de bekende zanger. Daardoor kon hij andere contacten leggen met bijvoorbeeld Cher, Barbra Streisand en Randy Newman. Ook leerde James de popgroep Toto kennen. Verder dirigeerde en orkestreerde hij het London Symphony Orchestra.

Inmiddels is Newton Howard een veelgevraagd componist in Hollywood. Hij werkt vaak samen met regisseurs M. Night Shyamalan en Francis Lawrence, maar is inmiddels ook de componist voor de Fantastic Beasts saga in de Wizarding World. Verder werkte hij onder andere aan hitfilms als Pretty Woman, The Fugitive, Space Jam, King Kong en The Dark Knight (samen met Hans Zimmer). Recentelijk verzorgt hij ook veel muziek voor documentaires en tv- en streamingseries.

In zijn omvangrijke carriere is Newton Howard voor talloze awards genomineerd en won hij een Emmy (Gideon’s Crossing) en een Grammy (The Dark Knight). Een Academy Award won hij echter nog nooit, ondanks dat hij liefst 9 keer genomineerd was.

Academy Awards (Oscars) Nominaties

1992 – The Prince Of Tides (Best Original Score)
1994 – The Fugitive (Best Original Score)
1995 – Junior (Best Original Song)
1997 – One Fine Day (Best Original Song)
1998 – My Best Friends Wedding (Best Original Score)
2005 – The Village (Best Original Score)
2008 – Michael Clayton (Best Original Score)
2009 – Defiance (Best Original Score)
2021 – News Of The World (Best Original Score)

One Comment

Leave a Reply