fbpx Skip to main content

Tom Holkenborg, beter bekend als Junkie XL, is een veelzijdig Nederlands talent. Geboren op 8 december 1967, inmiddels wonend in de VS. Holkenborg heeft al een lange, veelzijdige carriere achter de rug die voorlopig nog lang niet over lijkt te zijn.

Junkie XL begon zijn muzikale carriere in de dance en metal wereld als lid van de bands Weekend At Waikiki en Nerve, en later samen met Rudeboy. Tot 2000 was Junkie XL een live band met ook René van der Zee op gitaar, DJ Frankie D en Baz Mattie op drums. Eind 2000 was iedereen verdwenen uit de band en ging Holkenborg solo verder. Hij vierde grote successen, met als klapper zijn razendpopulaire remix voor Elvis Presley’s A Little Less Conversation.

Na zijn succes besloot Holkenborg dat het tijd was voor een nieuwe uitdaging: filmmuziek schrijven. Al snel werd hij door Hans Zimmer en Harry Gregson-Williams uitgenodigd om te helpen bij de scores voor o.a. Kingdom of Heaven, Domino, Madagascar 3 en Man Of Steel waarna het tijd werd het solo te proberen. Hij begon, zoals veel componisten, met kleinere films maar werkte zich al snel op tot het grote werk. Zo heeft hij inmiddels de muziek verzorgd voor Zack Snyder’s Justice League, Deadpool, Mad Max: Fury Road en Terminator: Dark Fate.

En dat voor iemand die door zijn leraren van de muziekschool werd gestuurd, niet omdat hij het niet kon maar omdat hij als jonge producer al bezig was met oneindig experimenteren met muziek in plaats van braaf de toonladders te leren…

Score the Podcast

De composer of the week wordt mede mogelijk gemaakt door Score: The Podcast. De enige podcast welke je meeneemt in de studios van Hollywood’s meest gerenommeerde componisten en muzikale verhalenvertellers. Luister naar Score: The Podcast via Apple Podcasts, Spotify of waar je het liefst naar jouw podcasts luistert.

2 Comments

Leave a Reply