fbpx Skip to main content

Ruud Bos werd geboren in Amsterdam. Toen hij 8 was schreef hij zijn eerste liedje. Op de lagere school speelde hij piano met zijn nummer De Karavaan. Hij kreeg op de montessori-mulo in Amsterdam veel vrijheid om zijn talenten te ontwikkelen. Hij kreeg toneelles en maakte ook muziek. In 1953 ging hij aan het conservatorium in Amsterdam piano studeren en een paar maanden later trok hij naar Bussum. Hij vervolgde toen zijn studie bij de Muziekschool van Toonkunst.

Vanaf 1955 raakte Bos muzikaal betrokken bij het radioprogramma Op de jonge golf van Minjon, de jeugdafdeling van de AVRO. Hij schreef onder meer liedjes voor het cabaretgroepje De Buitenbeentjes. Op 15 mei 1958 debuteerde hij in dat programma met het Gooiland Sextet, waarvan hij – als vibrafonist – de leider was. Hij vervulde in 1957 zijn militaire dienst. Na zijn reactie op een advertentie van Jaap van de Merwe ging hij 1959 bij het Leidseplein Cabaret spelen. In 1961 werd hij gevraagd als pianist voor Jan Blaaser en Joop Doderer.

Hij componeerde muziek voor films, theater en televisie. Bekende personen waar hij composities voor maakte zijn onder anderen Toon Hermans, Wim Sonneveld, Willeke Alberti en Gerard Cox. Hij componeerde muziek voor onder andere de televisieseries De Fabeltjeskrant, De Fabriek, Zeg ‘ns Aaa, Kinderen voor Kinderen, Bassie en Adriaan, Pommetje Horlepiep en Dagboek van een herdershond. Hij was als docent compositie verbonden aan het Rotterdams Conservatorium, daarnaast is hij muziekregisseur bij de NOS geweest.

Bos componeerde ook veel muziek voor attracties in de Efteling. Voorbeelden hiervan zijn Droomvlucht, Fata Morgana, Villa Volta en Vogel Rok. Voor Carnaval Festival maakte hij arrangementen.

In 1982 kreeg hij een Gouden Harp van Stichting Conamus. In een interview in maart 2007 schatte Bos dat hij in de afgelopen 50 jaar zo’n 1500 à 2000 liedjes heeft geschreven.

Op 30 september 2007 ging de nieuwe musical De Fabeltjeskrant in première in ‘s-Hertogenbosch. Acteur en auteur Jon van Eerd nam het script en de teksten van de nieuwe liedjes voor zijn rekening en Bos componeerde de liedjes. De musical werd genomineerd voor Beste Originele Musical. In 2021 werd de Buma Oeuvre Award Multimedia aan hem toegekend.

Ruud Bos overleed op 30 juni 2023 op 87-jarige leeftijd.

One Comment

Leave a Reply