fbpx Skip to main content

Ryuichi Sakamoto was een Japans componist, platenproducent en acteur die als solo-artiest en als lid van Yellow Magic Orchestra een breed scala aan stijlen nastreefde. Met zijn bandleden Haruomi Hosono en Yukihiro Takahashi beïnvloedde en pionierde Sakamoto een aantal elektronische muziekgenres.

Hakamoto’s eerste grote succes kwam in 1978 als medeoprichter van YMO. Tegelijkertijd werkte hij aan een solocarrière en bracht in 1978 het experimentele elektronische fusiealbum Thousand Knives uit. Twee jaar later bracht hij het album B-2 Unit uit. Daarop stond het nummer “Riot in Lagos”, dat belangrijk was voor de ontwikkeling van electro- en hiphopmuziek. Hij produceerde nog meer soloplaten en werkte samen met vele internationale artiesten, waaronder David Sylvian, Carsten Nicolai, Youssou N’Dour en Fennesz. Sakamoto componeerde muziek voor de openingsceremonie van de Olympische Spelen van 1992 in Barcelona, en zijn compositie Energy Flow uit 1999 was de eerste instrumentale nummer één single in de Japanse Oricon charts geschiedenis.

Als filmmuziekcomponist won Sakamoto een Oscar, een BAFTA, een Grammy en twee Golden Globe Awards. Merry Christmas, Mr. Lawrence uit 1983 betekende zijn debuut als acteur en filmmuziekcomponist; het hoofdthema werd bewerkt tot de single Forbidden Colours, die een internationale hit werd. Zijn meest succesvolle werk als filmcomponist was The Last Emperor uit 1987, maar ook films als The Sheltering Sky, Little Buddha en The Revenant staan hoog op zijn palmares. Bij gelegenheid werkte Sakamoto ook als componist en scenarioschrijver voor anime en videogames. In 2009 werd hij door het Ministerie van Cultuur van Frankrijk geëerd voor zijn bijdragen aan de muziek.

Ryuichi Sakamoto overleed op 28 maart 2023 op 71-jarige leeftijd.

Academy Awards (Oscars) Nominaties

1987 – The Last Emperor (Best Original Score)

One Comment

Leave a Reply